Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Потписан Меморандум између МУП-а и Норвешке народне помоћи

Потписан  Меморандум између МУП-а и Норвешке народне помоћи
Датум објаве: 11.07.2018 11:24 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић, данас је у име Министарства унутрашњих послова потписао Меморандум са хуманитарном организацијом Норвешка народна помоћ у вези са спровођењем Програма ослобађања земљишта у подручју које је контаминирано остацима касетне муниције у Црној Гори. У име Норвешке народне помоћи, Споразум је потписао директор канцеларије за Југоисточну Европу Свен Џонас Закрисон.

Циљ Меморандума, који је уједно и потврда традиционално добрих и пријатељских односа Црне Горе и Краљевине Норвешке је да се створе услови да се контаминирана подручја Голубоваца, Тузи и Рожаја очисте од заостале касетне муниције. Генерални директор Мирсад Мулић је приликом потписивања истакао да је ова активност битна за грађане Црне Горе како са безбједносног, тако са и хуманитарног аспекта. Деконтаминацијом ових простора од касетне муниције Црна Гора ће испунити посљедњу обавезу из Конвенције о забрани употребе касетне муниције, а грађани ће добити земљиште које ће моћи да користе без опасности.

Пројекат ће заједнички реализовати хуманитарна организација Норвешка народна помоћ и Директорат за ванредне ситуације МУП-а. Службеници Директората за ванредне ситуације ће вршити контролу квалитета спровођења пројекта и уништавање пронађене касетне муниције, док ће за претраживање терена уз најсавременију опрему бити задужени стручњаци Норвешке народне помоћи.

Планирано је да пројекат, који почије 6. августа ове године, а за који је Норвешка обезбиједила средства у износу од десет милиона норвешких круна, што је око 1.100.000 еура, траје око двије године.