Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Potpisan Memorandum između MUP-a i Norveške narodne pomoći

Potpisan  Memorandum između MUP-a i Norveške narodne pomoći
Datum objave: 11.07.2018 11:24 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, danas je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova potpisao Memorandum sa humanitarnom organizacijom Norveška narodna pomoć u vezi sa sprovođenjem Programa oslobađanja zemljišta u području koje je kontaminirano ostacima kasetne municije u Crnoj Gori. U ime Norveške narodne pomoći, Sporazum je potpisao direktor kancelarije za Jugoistočnu Evropu Sven Džonas Zakrison.

Cilj Memoranduma, koji je ujedno i potvrda tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Kraljevine Norveške je da se stvore uslovi da se kontaminirana područja Golubovaca, Tuzi i Rožaja očiste od zaostale kasetne municije. Generalni direktor Mirsad Mulić je prilikom potpisivanja istakao da je ova aktivnost bitna za građane Crne Gore kako sa bezbjednosnog, tako sa i humanitarnog aspekta. Dekontaminacijom ovih prostora od kasetne municije Crna Gora će ispuniti posljednju obavezu iz Konvencije o zabrani upotrebe kasetne municije, a građani će dobiti zemljište koje će moći da koriste bez opasnosti.

Projekat će zajednički realizovati humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć i Direktorat za vanredne situacije MUP-a. Službenici Direktorata za vanredne situacije će vršiti kontrolu kvaliteta sprovođenja projekta i uništavanje pronađene kasetne municije, dok će za pretraživanje terena uz najsavremeniju opremu biti zaduženi stručnjaci Norveške narodne pomoći.

Planirano je da projekat, koji počije 6. avgusta ove godine, a za koji je Norveška obezbijedila sredstva u iznosu od deset miliona norveških kruna, što je oko 1.100.000 eura, traje oko dvije godine.