Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Direktorat za vanredne situacije sprovodi novi projekat za jačanje kapaciteta za zaštitu i spašavanje

Datum objave: 23.04.2018 13:56 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Direktorat za vanredne situacije MUP-a je u saradnji sa Fondacijom za razvoj sjevera ( FORS Montenegro) od 17. aprila 2018. godine započeo sa realizacijom projekta „Nepogode ne poznaju granice” koji ima za cilj jačanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Albanije koje se bave zaštitom i spašavanjem i smanjenjem rizika od katastrofa, sa akcentom na zaštitu od poplava, kao i informisanje stanovništva o rizicima od poplava.

Dvogodišnji projekat će biti realizovan u Crnoj Gori i Albaniji, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu i spašavanje od poplava i prognoziranje hidrometeoroloških prilika, treninge za predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom i spašavanjem i upravljanjem u slučaju dešavanja elementarnih (prirodnih) nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća, prekogranične pokazne vježbe, ažuriranje baze podataka poplava u regionu Skadarskog jezera, seminar o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i kampanju informisanja stanovništva o rizicima od poplava, preventivnim mjerama i aktivnostima zaštite i spašavanja.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, a u Republici Albaniji realizovaće ga Prefektura Skadar.