Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Директорат за ванредне ситуације спроводи нови пројекат за јачање капацитета за заштиту и спашавање

Датум објаве: 23.04.2018 13:56 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Директорат за ванредне ситуације МУП-а је у сарадњи са Фондацијом за развој сјевера ( ФОРС Монтенегро) од 17. априла 2018. године започео са реализацијом пројекта „Непогоде не познају границе” који има за циљ јачање капацитета институција и служби из Црне Горе и Албаније које се баве заштитом и спашавањем и смањењем ризика од катастрофа, са акцентом на заштиту од поплава, као и информисање становништва о ризицима од поплава.

Двогодишњи пројекат ће бити реализован у Црној Гори и Албанији, а главне активности укључују набавку опреме за заштиту и спашавање од поплава и прогнозирање хидрометеоролошких прилика, тренинге за представнике институција и служби које се баве заштитом и спашавањем и управљањем у случају дешавања елементарних (природних) непогода, техничко-технолошких и других несрећа, прекограничне показне вјежбе, ажурирање базе података поплава у региону Скадарског језера, семинар о моделима добре праксе када је у питању заштита од поплава и кампању информисања становништва о ризицима од поплава, превентивним мјерама и активностима заштите и спашавања.

Пројекат финансира Европска унија у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија 2014-2020, а у Републици Албанији реализоваће га Префектура Скадар.