Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Данас се обиљежава Дан европског броја за хитне ситуације 112

Датум објаве: 11.02.2018 10:00 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницуДан јединственог европског броја за позиве у хитним ситуацијама 112 обиљежава се 11. фебруара у циљу скретања пажње јавности на важност сигурности и безбједности у Европи, као и на значај постојања овог броја посредством којег грађани могу добити помоћ у различитим хитним ситуацијама.

Број 112 представља значајан ресурс система заштите и спашавања Црне Горе који функционише од октобра 2015. године на читавој територији земље, а осим Оперативно комуникационог центра 112 у Подгорици, постоје и центри у Бијелом Пољу и Бару.
Осим препознатљивих хитних служби (полиција, ватрогасци и хитна медицинска помоћ), ОКЦ112 при пружању помоћи може ангажовати и бројне друге службе или оперативне снаге које су својом дјелатношћу везане за Систем заштите и спашавања (Војска, Управа поморске сигурности, Горске службе спашавања, рониоци, ловци, кајакаши).

На основу утврђених стандардних оперативних поступака, протокола или споразума, ОКЦ112 омогућава лоцирање позива у хитној ситуацији, употребу авиохеликоптерске јединице у акцијама трагања и спашавања као и превоз тимова који судјелују у акцијама трагања и спашавања, ватрогасаца, што је у неким ситуацијама од изузетног значаја. У претходних годину дана грађани су препознали значај овог броја на шта указује и број од 103 866 остварених позива, од чега је у 9485 случајева неопходан био ангажман разних хитних служби.

Увођењем броја 112 Црна Гора је, на свом европском путу, испунила обавезу која је са становишта безбједности значајна за све њене грађане, а поготово за туристе који у њу долазе и којима улива сигурност и осјећај безбједности. У 2017. години 47 туриста је спашено преко позива ОКЦ-у 112. Овај центар ради 24 часа, седам дана у недјељи, 365 дана у години, а способност запримања хитних позива на страним језицима (енглески, италијански, руски и албански ) значајна је подршка у напорима представљања Црне Горе као пожељне туристичке дестинације.

Ове године Дан европског броја 112 за хитне ситуације обиљежен је презентацијом центара у Бијелом Пољу и Бару ученицима основних школа, штампањем летака са значајним подацима о броју 112 и њиховом подјелом у штампаним дневним листовима.
У наредном периоду, поред самог унапређења система, радиће се и на подизању свијести црногорских грађана о значају броја 112 кроз разне видове едукације.

Систем 112 је систем за пријем свих врста хитних позива утемељен на јединственом европском броју 112, уведеном Одлуком Вијећа европских заједница 1991. године, а који је јединствена улазна тачка за све хитне позиве преко којег грађани и туристи који су на пропутовању кроз ЕУ могу дојавити сваку хитну ситуацију у којој су угрожени људски животи, имовина или животна средина, чиме се максимално скраћује вријеме реаговања и унапређује квалитет одговора надлежних хитних служби.