Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Испоручена специјализована опрема за један тим спасиоца за ХБРН акциденте

Испоручена специјализована опрема за један тим спасиоца за ХБРН акциденте
Датум објаве: 05.02.2018 09:40 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницуУ оквиру Пројекта Европске уније „Јачање капацитета за први одговор у ЦБРН и регионална сарадња земаља југоисточне Европе, јужног Кавказа, Молдавије и Украјине“, завршена је испорука специјализоване опреме за један тим спасиоца за ХБРН акциденте (хемијско, биолошко, нуклеарно-радиолошки акциденти ).

МУПОпрему је обезбједио Центар за науку и технологију из Кијева (СТЦУ) са којим је Министарство унутрашњих послова потписало Уговор о донацији у вриједности од 76.000 еура. Опрему чине хемијска заштитна одијела, заштитне маске за потпуну заштиту лица и очију, лични дозиметри, О2 детектори, колориметарска туба, фотојонизујући детектори, ручни радиолошки монитор/идентификатор, алат за узорковање и документацију, алат за тестирање имунизације, папир за тестирање хемијских агенаса, алат за обиљежавање угрожене зоне, алат за деконтаминацију коже, прибор за неутрализацију и јединице за деконтаминацију од ЦБРН-а.

Овај пројекат је почео да се имплементира у мају 2015. године, а спроводи га Конзорцијум који чине: Белгијски нуклеарни истраживачки институт (ЦСК-ЦЕН), Словачки институт за први одговор (ИСЕМИ), Холандски национални институт за јавно здравље и животну средину (РИВМ), Пољски институт за органску хемију (ИПО) и Белгијски институт за радио елементе (ИРЕ). Партнери на овом пројекту су УНИЦРИ – Међурегионални истраживачки институт за криминал и правду и ЦоЕ – Регионални секретаријат за изузетно управљање. Земље кориснице пројекта поред Црне Горе су и :Албанија, БиХ, Србија, Македонија, Јерменија, Молдавија и Украјина, као и регион Кавказа.