Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana simulaciona vježba za testiranje standarnih operativnih procedura u slučaju hemijskog akcidenta

Datum objave: 06.12.2017 16:00 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U okviru projekta „Jačanje kapaciteta za prvi odgovor u slučaju hemijsko, biološko, nuklearno-radijacionog akcidenta (HBRN) i regionalna saradnja zemalja jugoistočne Evrope, južnog Kavkaza, Moldavije i Ukrajine“, u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a, juče je održana regionalna simulaciona štabna vježba (TTX) za testiranje standarnih operativnih procedura u slučaju hemijskog akcidenta, na kojoj se putem elektronske komunikacije uvježbavala koordinacija na regionalnom nivou.

Simulaciona štabna vježba održala se u Operativno-komunikacionom centru 112 Direktorata za vanredne situacije MUP-a, i istovremeno u svim zemljama korisnicima projekta: u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Osim predstavnika Direktorata za vanredne situacije MUP-a na vježbi su učestvovali i predstavnici Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Instituta za javno zdravlje, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Službe zaštite Podgorica.

Cilj vježbe je bio da testira: jačanje međuregionalne saradnje za uspješan i brz odgovor na prekogranične efekte izazvane hemijskim akcidentom; komunikaciju između postojećih centara za komunikaciju u vanrednim situacijama, centara – OKC 112; razmjenu informacija između centara za vanredne situacije u različitim zemljama o rezultatima mjerenja, opremi koja se koristi za detekciju, razmjene informacija o analizi hemijskog zagađenja i dr. ; korišćenje standarnih operativnih procedura Operativno-komunikacionog centra OKC 112, kao i zahtjeva za pomoć, i pravilno aktiviranje biletaralnih i multilateralnih sporazuma.

Projekat „Jačanje kapaciteta za prvi odgovor u slučaju hemijsko, biološko, nuklearno-radijacionog akcidenta (HBRN) i regionalna saradnja zemalja jugoistočne Evrope, južnog Kavkaza, Moldavije i Ukrajine“ finansira Evropska unija, a zemlje korisnice projekta su: Albanija, BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Jermenija, Moldavija i Ukrajina, kao i region Kavkaza. Projekat sprovodi Konzorcijum koji čine: Belgijski nuklearni istraživački institut (CSK-CEN), Slovački institut za prvi odgovor (ISEMI), Holandski nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu (RIVM), Poljski institut za organsku hemiju (IPO) i Belgijski institut za radio elemente (IRE). Partneri na ovom projektu su UNICRI – Međuregionalni istraživački institut za kriminal i pravdu i CoE – Regionalni sekretarijat za izuzetno upravljanje.
Kroz ovaj projekat je do sada obezbijeđena oprema u iznosu od oko 75.000 eura i odgovarajuća obuka za jedan tim spasilaca.