Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Одржана сједница Оперативног штаба за заштиту и спашавање

Одржана сједница Оперативног штаба за заштиту и спашавање
Датум објаве: 30.11.2017 14:00 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницуУ просторијама Директората за ванредне ситуације МУП-а данас је одржана сједница Оперативног штаба за заштиту и спашавање на којој је анализиран одговор система заштите и спашавања током претходне пожарне сезоне, те констатовано да је у заштити од пожара на отвореном простору систем одговорио професионално и у складу са расположивим материјалним и људским ресурсима.

Оперативни штаб је размотрио и припремљеност државних органа, органа државне управе и јединица локалне самоуправе за одговор на предстојећу зимску сезону, нарочито са аспекта поплава и екстремних метеоролошких прилика. Представници субјеката система заштите и спашавања саопштили су да су предузели неопходне мјере и радње у циљу превентивног и оперативног дјеловања у случају могућих елементарних непогода. Посебан акценат дат је на изради планске документације у области заштите и спашавања на локалном нивоу, активног учешћа општинских тимова за заштиту и спашавање у предузимању мјера и активности из своје надлежности, а такође је наглашено да координација између државног и локалног нивоа у овој области мора бити континуирана и квалитетна.

Оперативни штаб се осврнуо и на данашњу ситуацију коју проузрокују обилне падавине и на основу расположивих информација закључио да, изузев територије Пријестонице Цетиње гдје је упућена помоћ од стране Директората за ванредне ситуације у виду пумпи за испумпавање воде из поплављених простора, није било потребе за ангажовањем ресурса са државног нивоа.

На данашњој сједници усвојена је Информација о пожарима у 2017. години и Пословник о раду Оперативног штаба.

Оперативни штаб за заштиту и спашавање ће и у наредном периоду наставити да континуирано прати ситуацију на подручју Црне Горе и реаговати у складу са својим надлежностима.