Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje

Održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje
Datum objave: 30.11.2017 14:00 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicuU prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a danas je održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje na kojoj je analiziran odgovor sistema zaštite i spašavanja tokom prethodne požarne sezone, te konstatovano da je u zaštiti od požara na otvorenom prostoru sistem odgovorio profesionalno i u skladu sa raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima.

Operativni štab je razmotrio i pripremljenost državnih organa, organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave za odgovor na predstojeću zimsku sezonu, naročito sa aspekta poplava i ekstremnih meteoroloških prilika. Predstavnici subjekata sistema zaštite i spašavanja saopštili su da su preduzeli neophodne mjere i radnje u cilju preventivnog i operativnog djelovanja u slučaju mogućih elementarnih nepogoda. Poseban akcenat dat je na izradi planske dokumentacije u oblasti zaštite i spašavanja na lokalnom nivou, aktivnog učešća opštinskih timova za zaštitu i spašavanje u preduzimanju mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti, a takođe je naglašeno da koordinacija između državnog i lokalnog nivoa u ovoj oblasti mora biti kontinuirana i kvalitetna.

Operativni štab se osvrnuo i na današnju situaciju koju prouzrokuju obilne padavine i na osnovu raspoloživih informacija zaključio da, izuzev teritorije Prijestonice Cetinje gdje je upućena pomoć od strane Direktorata za vanredne situacije u vidu pumpi za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora, nije bilo potrebe za angažovanjem resursa sa državnog nivoa.

Na današnjoj sjednici usvojena je Informacija o požarima u 2017. godini i Poslovnik o radu Operativnog štaba.

Operativni štab za zaštitu i spašavanje će i u narednom periodu nastaviti da kontinuirano prati situaciju na području Crne Gore i reagovati u skladu sa svojim nadležnostima.