Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Одржана вјежба на тему заштите од поплава за спасилачке службе из Црне Горе, Словеније и Чешке

Датум објаве: 24.11.2017 15:05 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У оквиру пројекта ДИРЕЦТ – Будимо отпорни на непогоде на Скадарском језеру је данас одржана међународна показна вјежба на тему заштите од поплава у којој су спасиоци из Црне Горе, Словеније и Чешке провјерили и показали спремност за реаговање уз коришћење брана и пумпи високог капацитета. Вјежби је претходила четвородневна обука спасилаца из три земље на ову тему која је укључивала теоретски и практични дио и током које су учесници имали прилику да од инструктора из Словеније са значајним искуством у овој области уче о савременим методама заштите од поплава.

Пројекат реализују Директорат за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе и ФОРС Монтенегро – Фондација за развој сјевера Црне Горе у партнерству са Ватрогасно-спасилачком службом општине Крањ из Словеније, Ватрогасно-спасилачком бригадом Моравско-Шлеског краја и Удружењем ватрогасаца из Чешке, а финансира Генерални директорат за европску цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи Европске комисије (ДГ ЕЦХО).

Пројекат има за циљ унапређење припремљености локалних заједница, институција и служби за ефикаснији одговор на природне и друге непогоде.

Најважније пројектне активности укључују тренинге за спасиоце не теме везане за заштиту и спасавање у случајевима пожара, поплава, земљотреса и др, теренске вјежбе спасавања, тренинге на тему смањења ризика од катастрофа, израду евакуационих планова за школе и локалне заједнице, вјежбе евакуације, кампању информисања становништва о ризицима од катастрофа, студијску посјету ЕУ, међународне конференције на тему смањења ризика од катастрофа.
Један од најважнијих резултата пројекта је унапређење међународне сарадње у области смањења ризика од катастрофа, која омогућава размјену искустава и модела добрих пракси, како између институција и служби које се баве заштитом и спасавањем, тако и самих спасилаца који се у свом послу често суочавају са истим задацима и изазовима.