Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Даниловград: ''Бока Баy 2017'' у касарни ''Милован Шарановић''

Даниловград:
Датум објаве: 14.11.2017 16:21 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Вјежба спремности реаговања у случају земљотреса ‘’Бока Баy 2017’’ одржана је данас у касарни „Милован Шарановић“ у Даниловграду.
Вјежбу је организовало Министарство одбране Црне Горе и Министарство унутрашњих послова - Директорат за ванредне ситуације, у сарадњи са Министарством одбране САД, односно представницима Националне Гарде државе Мејн, као и Канцеларијом за одбрамбену сарадњу САД.

Вјежба представља завршну фазу активности “Развој националног програма вјежби” у склопу Државног партнерства (Стате Партнерсхип Програм), са америчком државом Мејн, а њен циљ је провјера рада Оперативног штаба и општинских тимова и комуникација у оквиру Оперативно-комуникационог центра (ОКЦ) 112, као и увјежбавање институција за заједничко дјеловање и реаговање.

Представник Војске Црне Горе на вјежби потпуковник Игор Кнежевић је истакао да су презентоване могућност и капацитети Војске у случају потребе за њеним ангажовањем у оквиру асистенције цивилним институцијама приликом природних катастрофа, те интерресорна сарадња свих надлежних служби у ЦГ.

„Одабрали смо за сценарио земљотрес као најкомплекснију ситуацију која се може задесити на једном простору, која изискује највеће и најбројније ангажовање људских и материјалних ресурса“, истакао је потпуковник Кнежевић.

Према ријечима директора Директората за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Мирсада Мулића, вјежба „Бока Баy” има за циљ тестирање капацитета и процедура у случају реаговања на земљотрес, као и провјеру алтернативног комуницирања и реаговање у оваквим ситуацијама.

„Црна Гора је држава која има потенцијални ризик од земљотреса и нека искуства говоре да се сваке 3 године деси неки земљотрес јачине 7 степени Меркалијеве скале, неких 15 год од 8 степени, а око 50 до 60 година јак земљотрес са катастрофалним последицама на инфрструктуру и са жртвама. Подсјетићу да је посљедњи велики земљотрес Црној Гори био 15. априла 1979. године са 101 жртвом и причињеном штетом тада израчунатом око 4.5 милијарде америчких долара долара“ нагласио је Мулић.

Он је закључио на крају да Црна Гора мора бити спремна и на овакву могућност, те да је за адекватну реакцију неопходан и адекватан капацитет. Он је посебно нагласио да кроз изграђен систем и билатералну сарадњу, као и кроз чланство у Механизму за цивилну заштиту и НАТО имамо могућност да ангажујемо међународну помоћ.

Потпредсједник општине Тиват Дејан Масловар је изразио задовољство што је сценарио вјежбе обухватио баш тај терен, те истакао да ће локалне службе укључене у санирање посљедица оваквих катастрофа пратити упутства за функционисање.

„У задњих пар година улажемо велика средства и тако ћемо и убудуће радити, јер свјесни смо значаја и вриједности које носе наше службе како у овим ситуацијама, тако и осталим ванредним ситуацијама“, закључио је Масловар

Вјежбу су посјетили министар одбране, мр Предраг Бошковић и амбасадорка Сједињених Америчких Држава, Маргарет Ен Уехара.