Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Danilovgrad: ''Boka Bay 2017'' u kasarni ''Milovan Šaranović''

Danilovgrad:
Datum objave: 14.11.2017 16:21 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Vježba spremnosti reagovanja u slučaju zemljotresa ‘’Boka Bay 2017’’ održana je danas u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.
Vježbu je organizovalo Ministarstvo odbrane Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova - Direktorat za vanredne situacije, u saradnji sa Ministarstvom odbrane SAD, odnosno predstavnicima Nacionalne Garde države Mejn, kao i Kancelarijom za odbrambenu saradnju SAD.

Vježba predstavlja završnu fazu aktivnosti “Razvoj nacionalnog programa vježbi” u sklopu Državnog partnerstva (State Partnership Program), sa američkom državom Mejn, a njen cilj je provjera rada Operativnog štaba i opštinskih timova i komunikacija u okviru Operativno-komunikacionog centra (OKC) 112, kao i uvježbavanje institucija za zajedničko djelovanje i reagovanje.

Predstavnik Vojske Crne Gore na vježbi potpukovnik Igor Knežević je istakao da su prezentovane mogućnost i kapaciteti Vojske u slučaju potrebe za njenim angažovanjem u okviru asistencije civilnim institucijama prilikom prirodnih katastrofa, te interresorna saradnja svih nadležnih službi u CG.

„Odabrali smo za scenario zemljotres kao najkompleksniju situaciju koja se može zadesiti na jednom prostoru, koja iziskuje najveće i najbrojnije angažovanje ljudskih i materijalnih resursa“, istakao je potpukovnik Knežević.

Prema riječima direktora Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Mirsada Mulića, vježba „Boka Bay” ima za cilj testiranje kapaciteta i procedura u slučaju reagovanja na zemljotres, kao i provjeru alternativnog komuniciranja i reagovanje u ovakvim situacijama.

„Crna Gora je država koja ima potencijalni rizik od zemljotresa i neka iskustva govore da se svake 3 godine desi neki zemljotres jačine 7 stepeni Merkalijeve skale, nekih 15 god od 8 stepeni, a oko 50 do 60 godina jak zemljotres sa katastrofalnim posledicama na infrstrukturu i sa žrtvama. Podsjetiću da je posljednji veliki zemljotres Crnoj Gori bio 15. aprila 1979. godine sa 101 žrtvom i pričinjenom štetom tada izračunatom oko 4.5 milijarde američkih dolara dolara“ naglasio je Mulić.

On je zaključio na kraju da Crna Gora mora biti spremna i na ovakvu mogućnost, te da je za adekvatnu reakciju neophodan i adekvatan kapacitet. On je posebno naglasio da kroz izgrađen sistem i bilateralnu saradnju, kao i kroz članstvo u Mehanizmu za civilnu zaštitu i NATO imamo mogućnost da angažujemo međunarodnu pomoć.

Potpredsjednik opštine Tivat Dejan Maslovar je izrazio zadovoljstvo što je scenario vježbe obuhvatio baš taj teren, te istakao da će lokalne službe uključene u saniranje posljedica ovakvih katastrofa pratiti uputstva za funkcionisanje.

„U zadnjih par godina ulažemo velika sredstva i tako ćemo i ubuduće raditi, jer svjesni smo značaja i vrijednosti koje nose naše službe kako u ovim situacijama, tako i ostalim vanrednim situacijama“, zaključio je Maslovar

Vježbu su posjetili ministar odbrane, mr Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret En Uehara.