Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Нухоџић: Исказ пуног поштовања припадницима служби заштите и спашавања за предузете напоре у борби против пожара

Нухоџић: Исказ пуног поштовања припадницима служби заштите и спашавања за предузете напоре у борби против пожара
Датум објаве: 15.09.2017 14:16 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Видни резултати које су припадници служби заштите и спашавања постигли током овогодишње пожарне сезоне потврђују да је одговор на тешку и захтјевну ситуацију био квалитетан, поручио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на данашњем састанку са представницима локалних служби заштите и спашавања одржаном у просторијама МУП-а. 

Сагледавајући биланс стања након периода повећаног ризика од пожара којем је наша земља била изложена током љетњих мјесеци, министар Нухоџић је изразио захвалност и поштовање свим субјектима у систему заштите и спашавања, који су напорним радом и залагањем успјели да одбране оно најдрагоцјеније – људске животе, домове грађана и инфраструктуру.

Резултати су значајни јер је, како је казао министар, за њихово постизање уложен огроман напор и енергија, без обзира на скромне капацитете којима локалне службе располажу. Осврћући се на недавно упућену новчану помоћ Владе припадницима служби заштите и спашавања, министар Нухоџић је казао да тај гест представља исказ признања и поштовања за уложене напоре, али да је у наредном периоду неопходно у континуитету радити на унапређењу капацитета и побољшању положаја припадника служби заштите и спашавања, првенствено са нивоа локалних самоуправа, будући да су ова питања у њиховој директној надлежности. Када је ријеч о улагању у систем заштите и спашавања са државног нивоа, министар Нухоџић је најавио нова улагања у авио капацитете у наредној буџетској години, али и напоменуо да ће у наредном периоду одређени ресурси бити побољшани кроз пројекте и донације, као и обуке кадрова. 

Сагледавајући цјелокупан систем црногорског система заштите и спашавања министар је оцијенио да је ситуација са пожарима отворила и поједина питања и показала да у систему постоје и одређене слабости, и с тим у вези најавио да ће у наредном периоду бити израђена свеобухватна анализа која ће идентификовати конкретне проблеме, нарочито када је ријеч о надлежностима на локалном и државном нивоу, и показати на који начин их у будуће треба рјешавати. Такође, како је оцијенио министар Нухоџић, регулисање питања треба сагледавати и кроз измјене нормативног оквира, како би се створио простор за унапређење цјелокупног система заштите и спашавања у нашој земљи.