Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Реаговање генералног директора Директората за ванредне ситуације МУП-а Мирсада Мулића на медијске тврдње потпредсједника Грађанског покрета УРА Неђељка Рудовића

Датум објаве: 08.08.2017 17:08 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Политичка партија УРА изнијела је данас у јавност низ неоснованих тврдњи према којима се наводно Директорат за ванредне ситуације „није снашао“ у борби са недавним пожарима.

УРА није понудила ни један једини доказ за изнијете тврдње те стога исте оцјењујем политички мотивисаним и очигледно инспирисаним намјером девалвирања и минимизирања свега што је држава урадила у заштити од посљедица од више од 1.300 пожара који су током јула и почетком августа захватили Црну Гору. Такође, више је него јасно да је овај политички чин мотивисан намјером да се систем заштите и спашавања представи нефункционалним и његови субјекти на државном нивоу неспособним, а све зарад мало политичких поена што ће грађани свакако препознати. Ипак, реалност је потпуно другачија.

Неђељко Рудовић, који је добар дио каријере провео у новинарству, за сада са више успјеха него у политици, свакако зна што су тврдње и колико је дуг пут од тврдње до доказане чињенице. Према томе, господин Рудовић треба да понуди чињенице. Ни за једну од изнијетих тврдњи није понуђен доказ као потврда нечега што би била неспорна чињеница.

Оно што је најважније јесте да у ових преко 1300 пожара нико није повријеђен или страдао, инфраструктура није оштећена, осим што је изгорио један мањи објекат, а била је само једна евакуација која је беспријекорно изведена. За свој рад одговарам министру унутрашњих послова и Влади Црне Горе и одговорно тврдим да су авиони Авио-хеликоптерске јединице МУП-а којима управљају четири пилота (три у сталном радном односу и један по уговору) увијек дјеловали у складу са захтјевима локалних служби заштите и спашавања када су за то били испуњени метеоролошки и други услови за безбједан лет, и то је једина истина.

Што се тиче формирања јединица цивилне заштите, подсјећам господу из УРЕ да би било добро да у оваквим ситуацијама прочитају Закон који третира ову проблематику. Почетком примјене измјена и допуна Закона о заштити и спашавању од 01. јула 2017. године створена је квалитетнија нормативна основа за формирање јединица цивилне заштите, за чије организовање је потребно да се створи низ предуслова у будућем времену.

Чињеница да су на Луштици били сви: службе заштите и спашавања са којима Директорат за ванредне ситуације увијек има коректну сарадњу, Управа полиције, Војска Црне Горе, Управа поморске сигурности, Лучка капетанија, грађани, добровољна друштва, међународна помоћ. Усвојивши Информацију о пожарима, Влада Црне Горе је оцијенила да је систем адекватно одреаговао и да се мора урадити анализа која ће показати евентуалне пропусте и оцијенити да ли је постојећи организациони модел извршавања послова заштите и спашавања адекватан.

Из свега наведеног јасно је да нема никаквих чињеница које би поткријепиле захтјев за подношење оставке, осим, како је оцијењено, политикантских тврдњи.
Овим путем такође обавјештавам јавност да више нећу давати одговоре на политичке оцјене рада Директората за ванредне ситуације, већ да ћу наставити да радим свој посао у интересу грађана.


ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР
Мирсад Мулић