Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Службе да подигну ниво оперативне спремности због опасности од пожара усљед најављених високих температура

Датум објаве: 30.07.2017 13:34 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Сходно упозорењу Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе, у коме се наводи да ће у периоду од 31. јула до 07. августа 2017. године наше подручје бити под утицајем топлог тропског таласа који ће условити високе температуре ваздуха, а које проузрокују високе вриједности индекса опасности од пожара, Директорат за ванредне ситуације МУП-а преко Оперативно-комуникационог центра 112, послао је упозорење надлежним службама да подигну ниво оперативне спремности.

Позив је послат свим општинама, Управи полиције, свим службама заштите и спашавања, Министарству пољопривреде и руралног развоја, националним парковима, Жељезничкој инфрастуктури Црне Горе, Дирекцији за саобраћај, Управи за шуме, Електропривреди Црне Горе, Црнагорапуту, Управи поморске сигурности и Заводу за хитну медицинску помоћ. У позиву је дата детаљна информација о очекиваним временским приликама, а послат је у складу са превентивним активностима које се спроводе за случај екстремних временских прилика.

Директорат за ванредне ситуације константно ће пратити стање на терену и у складу са развојем догађаја, а сходно својим надлежностима, ангажоваће сва расположива људска, материјална и техничка средства. У случају да грађанима затреба помоћ, подсјећамо на бројеве хитних служби и то: 112 (број за хитне ситуације Директората за ванредне ситуације), 122 (Управа полиције), 123 (службе заштите и спашавања) и 124 (Завод за хитну медицинску помоћ).

Директорат за ванредне ситуације МУП-а апелује на грађане да избјегавају радње које потенцијално могу изазвати пожар, попут паљења отпада, суве траве и гранчица на отвореном простору у току љетњих мјесеци, да не користе роштиљ у шуми или на мјестима у близини суве траве, да не бацају упаљене цигарете и стакло у природу, те поштују знаке забране приступа током периода високог ризика од пожара.