Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

 

 

СЕКТОРСКА БУЏЕТСКА ПОДРШКА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ИНТЕГРИСАНО УПРАВЉАЊЕ ГРАНИЦОМ


 


Секторска буџетска подршка представља признање у напорима Црне Горе да имплементира у потпуности Стратегију за интегрисано управљање границом. Овај програм представља нови вид претприступне подршке ЕУ и први пут се спроводи у Црној Гори, а корисници секторске буџетске подршке су Министарство унутрашњих послова и Министарство финансија-Управа царина.

Поред критеријума који се тичу стабилног макроекономског оквира, унапријеђеног управљања јавним финансијама, транспарентности и контроле буџета, потребно је било приказати и задовољавајући напредак у реализацији мјера из преговарачког поглавља 24, као и остварене резултате у области интегрисаног управљања границом.

Имајући у виду циљеве које Црна Гора жели да оствари у наредном периоду, секторска буџетска подршка у износу до 20 милиона еура је одобрена из ИПА програма 2015 и представља значајан допринос у испуњавању ЕУ стандарда.

Секторска буџетска подршка подијељена је у три транше, од којих је прва транша фиксна у износу од 8 милиона еура, док су преостале двије транше варијабилне и самим тим условљене испуњавањем одређених индикатора.

Прва транша (фиксна) у износу од 8 милиона еура је исплаћена у децембру 2016. године.

Инфоргафик секторске буџетске подршке можете погледати овдје.

Инфографик на енглеском језику можете погледати овдје.